Totaal aantal bezoekers

woensdag 25 april 2012

Jaar van de bij 2012

http://www.jaarvandebij.nl/jaar-van-de-bij/acties/convenant-bijvriendelijk-handelen.html


We hebben net het 'Convenant bijvriendelijk handelen' ondertekend, nadat we het door de kabelleggers opengegraven stuk bij de rechteringang van het Echobos ingezaaid hebben met een bijvriendelijk biologisch bloemzaadmengsel.

Verder kregen we vanochtend het goede nieuws dat er een nieuwe aannemer voor de maaiwerkzaamheden binnen de bebouwde kom aan het werk is en dat deze een stuk voorzichtiger is met het maaien door bollen en bloemen. In principe gaan ze dit pas na 17 mei doen zodat de bollen dmv hun bovengrondse groen weer op krachten kunnen komen voor volgend jaar en dat andere bloemen hun zaden kunnen verspreiden. Ook zal de boomspiegel meer ontzien worden.
Tijdens een  gesprek met een medewerker van dit bedrijf leek een grotere kennis van ecologische aspecten van het werk en liefde voor de natuur aanwezig.

2 opmerkingen:

Zandhaas zei

Wat een goed nieuws is dat.
Gisteren liep er een groenmedewerkeer met een electrische maaier door de straten. Ik hield mij hart al vast want de narcisjes, paardenbloemen en madeliefjes fleuren het veldje hiernaast juist zo lieflijk op.
tot mijn verrassing maaide deze meneer er kuerig omheen en mochten de bloempjes blijven staan!
Ons dorp Groen= samen Doen!

GROEN MUIDERBERG zei

Dank voor je positieve reactie Zandhaas! Misschien ook een goed idee om de betreffende groenmedewerker er eens mee te complimenteren...
Niet iedereen zal er blij mee zijn dat in hun ogen die uitgebloeide rommel en dat onkruid wat langer zal blijven staan. We hopen echter dat er steeds meer begrip en interesse voor ecologisch groenonderhoud zal ontstaan.
Volgende week hebben we een afspraak op het gemeentehuis over het maaibeleid in het buitengebied, we hopen ooit eens te kunnen voorkomen dat alle bloemen op de dijk weggemaaid worden voordat ze zaad hebben kunnen zetten. Denk aan het fluitekruid bijvoorbeeld waar zo veel mensen zo van genieten. Alleen een pad en het strand maaien zou voldoende moeten zijn.
In omliggende gemeenten gaan ze op een andere manier met het maaien in het buitengebied om, er wordt met een boog om bomen heen gemaaid om beschadigingen aan de stam te voorkomen en er wordt ook een flink stuk uit de slootrand gebleven om nestelende vogels en bijzondere planten en amfibieƫn een betere kans te geven. Ook maaien ze een aantal kwetsbare gebieden later.
Bermen beslaan 2% van de natuur in Nederland, natuurgebieden maar 4%, je kunt je dus voorstellen hoe belangrijk bermen kunnen zijn voor veel planten en dieren!
Op de Googweg zijn net tijdens het maaien weer een flink aantal eiken beschadigd, naast de al eerder gemaakte beschadigingen zorgt dit voor vatbaarheid voor schimmels, zwammen, insecten en ziekten.