Totaal aantal bezoekers

donderdag 17 mei 2012

Takkeling

Gisterenavond kwam een dorpsgenoot deze jonge ransuil brengen, gevonden op de grond in zijn tuin, dat is voor jonge vogels altijd gevaarlijk in verband met honden en katten. 
Wat een voorrecht om 'm even van zo dichtbij te kunnen observeren. 
We hebben 'm 's avonds laat terug gezet in de buurt van z'n  broers en zussen. We hadden ze al een paar avonden horen roepen, ze gaan redelijk snel van het nest, worden dan takkelingen genoemd omdat ze in de buurt nog een tijdje rondscharrelen. De ouders vlogen af en aan met voedsel. Gelukkig hebben we er in ieder geval weer 4 ransuilen bij in het dorp!

De ransuil staat als kwetsbaar op de Rode lijst, er komen nu nog ongeveer 5000 broedparen in Nederland voor, er is een gemiddelde afname van 5% per jaar.
Een paar jaar geleden zaten er nog wel 25 gezamenlijk te roesten, zoals dat heet, in de naaldboom naast het Rechthuis, sinds de verbouwing zijn ze daar niet meer gezien en de indruk is dat er veel zijn verdwenen uit het dorp....


Dit is een volwassen exemplaar


1 opmerking:

inge zei

Na ze al dagen gehoord te hebben, hebben we ze vanavond in een boom, op de vuilcontainer en een schutting gezien! Hard piepend en stukjes vliegend. Vier pluizige bolletjes!
Ook melding op www.waarneming.nl