Totaal aantal bezoekers

vrijdag 22 juni 2012

Bijzondere vogels

Vorige week 3 bijzondere vogels gezien in Muiderberg, dat komt natuurlijk door de nabijheid van het Naardermeer dat ook gedeeltelijk onder de gemeente Muiden valt. 

 De purperreiger en de grote zilverreiger staan op de rode lijst , de lepelaar is er in 2004 af gehaald omdat in 10 jaar tijd de het aantal broedparen was toegenomen van 660 in 1994 tot meer dan 1600 in 2004 nadat door het ministerie van LNW een soortbeschermingsplan werd opgesteld in 1994. 
De lepelaar broedt helaas niet meer in het Naardermeer.
Waarschijnlijk broedt 'onze' grote zilverreiger in de Oostvaardersplassen, er zijn wel zilverreigers in het Naardermeer maar het is niet zeker of ze er ook broeden

Ik heb deze foto's niet zelf gemaakt, moet maar eens een mooie telelens aanschaffen!

Purperreiger, zat notabene in het plasje bij de oprit naar de snelweg. Minder dan 500 broedparen in Nederland. Rond de 80 nesten liggen bij het Naardermeer.

Grote zilverreiger, regelmatig te zien naast de rietkraag rondom Groot Krabbenhoofd, ervoor staat een blauwe reiger, zo is goed het verschil in formaat te zien. Waarschijnlijk minder dan 200 broedparen in Nederland, het worden er dankzij de Oostvaardersplassen langzaam meer.

Lepelaar, deze loopt regelmatig onder aan de dijk richting Muiden, in de sloten en weilanden.


Geen opmerkingen: