Totaal aantal bezoekers

maandag 18 juni 2012

Egel

Gisterenmiddag liep er ineens een egel voor het huis, altijd een veeg teken als je een egel overdag ziet lopen... en ja hoor; een gapende wond op z'n rug waar de maden in rondliepen.
Ik had geen doos dus heb 'm even in een emmer met wat gras op de bodem gezet en de egelbescherming gebeld.
 Wat een geluk dat een van de grootste egelopvancentra van Nederland in Naarden zit!


Ik kon de egel afleveren bij een van de vele vrijwilligers, gelukkig begon ie meteen te eten, was ook behoorlijk vermagerd. Waarschijnlijk is dit een slachtoffer van een hond, die grijpen zo'n opgerolde egel en beginnen met hun kop te slingeren waardoor er een stuk uit de egels rug getrokken wordt.

Egels zijn bedreigde en beschermde dieren, ik zou iedereen willen oproepen zijn haar hond goed in de gaten te houden, rondlopende egels overdag even goed te bekijken en in veiligheid te brengen als ze op de weg lopen of naar de egelopvang als ze gewond of te mager zijn, of onder de teken zitten.
Ze hebben een territorium en vanaf volgende maand kunnen ze jongen hebben dus altijd zo dichtbij mogelijk in veiligheid brengen.
Geef egels vooral nooit melk, daar krijgen ze ernstige diarree van, kattenbrokjes/blikje en water is een beter idee. Vooral in de herfst/ winter als ze een vetreserve moeten aanleggen om door hun winterslaap heen te komen kan het goed zijn om egels bij te voeren en natuurlijk ook als ze na hun winterslaap in het voorjaar wakker worden en de helft van hun gewicht zijn kwijtgeraakt!

Geen opmerkingen: