Totaal aantal bezoekers

donderdag 9 augustus 2012

Wie redt de kastanjeboom op Badlaan 3?

Midden in de zomer is de vergunning verleend voor het kappen van 2 bomen bij de oude boerderij. Het verdwijnen van de boerderij is natuurlijk al een drama, maar dat nu ook de kastanje moet wijken omdat daar een oprit schijnt te moeten komen.........

Uit onderzoek is gebleken dat de kastanje aangetast is door de kastanjemineermot, waarschijnlijk zien daarom de bladeren nu zo bruin, deze mot is goed te bestrijden en verzwakt de boom wel maar het is zeker geen dodelijke aantasting. Daarnaast zijn aan de stamvoet lekpits aangetroffen van kastanjebloedingsziekte.

Desondanks is de toekomstverwachting redelijk en geeft het onderzoeksbureau het advies de boom te handhaven omdat de mechanische kwaliteit van de kroon, stam en stamvoet goed zijn bevonden.

De gemeente vindt zelf de boom van grote beeldbepalende waarde, door de stamomtrek van 140 cm, het feit dat ie van meerdere kanten goed zichtbaar is in het dorpsgezicht en omdat ie een voor de soort karakteristieke kroonvorm heeft en zij noemt zelf de boom in goede conditie.

De gemeente heeft toch een kapvergunning verleend omdat het belang van de aanvrager groot is (in en uitrit). Het lijkt me sterk dat  in zo'n geval de aannemer niet om de boom kan ontwerpen/plannen/rijden.

Er is wel een herplantplicht opgelegd maar dat mag ook een andere soort zijn en de omtrek hoeft maar 40 cm te zijn (een doorsnede van ongeveer 13 cm)

Moet deze boom echt gekapt worden voor een oprit?

Door belanghebbenden kan bezwaar gemaakt worden voor 23 augustus.


Geen opmerkingen: