Totaal aantal bezoekers

dinsdag 4 februari 2014

Een trieste dood in het Echobos


Na het bericht over de geboorte van 5 sperwers in het Kocherbos, hier de andere kant van de levenscyclus in het Echobos.
Twee dagen geleden werd een dode bosuil gevonden, ik heb hem in handen gehad en het dier was erg mager. Degene die de uil vond heeft m gisteren naar de vogelopvang Naarden gebracht. Daar werd de uil meteen onderzocht en het was na opening van de bek al snel duidelijk; ook dit dier was dood gegaan aan de ziekte 't geel. Ze sturen de uil voor verder onderzoek naar de universiteit van Utrecht want men is zeer geinteresseerd in de verspreiding van deze (voor vogels) besmettelijke ziekte. Opmerkelijk dat degene die de uil vond een week daarvoor ook al 2 dode duiven met het geel naar de vogelopvang had gebracht. Er is vast verband tussen deze vondsten want als de uil zieke/besmette vogels heeft gegeten dan is dat in dit geval vast de doodsoorzaak. Duiven zijn misschien niet helemaal de prooi voor deze soort maar kleinere vogels kunnen natuurlijk ook al besmet zijn met het geel.

Als deze ziekte voorkomt kan het van belang zijn tijdelijk waterbakken en voerplaatsen te verwijderen omdat dit grote besmettingshaarden zijn.
Ook is het goed de zieke of dode vogels op te laten halen door de dierenambulance of liever zelf af te leveren bij de vogelopvang in Naarden, zie link onderaan.

Hieronder een niet door mij gemaakte foto van een bosuil, deze uil broedt in oude holle bomen, daarom is het ook van groot belang dat deze bomen in Echobos en Kocherbos blijven staan.Officiële naam ziekte: Trichomonasis
De ziekteverwekker heet: Trichomonas gallinae

Herkenning

Trichomonasis is een ziekte van met name het bovenste deel van het spijsverteringskanaal (keel-slokdarm). Door de geel-witte kaasachtig abces noemen we de ziekte ook 'het geel'. Door het abces kan de vogel minder goed eten wat leidt tot gewichtsverlies, sloomheid en slecht (onderhouden) verenkleed. In een latere fase: zwellingen rond bek en ogen, gezwollen aangezicht en waterig speeksel, kaas-achtige lucht uit keel. Ook overgeven, diarree en ademhalingsproblemen zijn mogelijk. Soms treden er ook infecties op aan de interne organen als lever, longen etc. Binnen vier dagen na infectie kan sterfte optreden.Hier de link naar de vogelopvang Naarden, waar u zieke of dode vogels heen kunt brengen

Laten we hopen dat deze ziekte niet al teveel slachtoffers onder met name onze bijzondere roofvogels gaat maken, in dit geval is de dood van de bosuil extra dramatisch omdat van deze soort het broedseizoen in een zachte winter al in februari kan beginnen. We zijn er echt door aangeslagen.
Binnenkort gaan we met geluidsapparatuur op pad door het dorp, we zenden dan de territoriale roep van de bosuil uit in de hoop zo reactie van de Muiderbergse bosuilen te krijgen, zo kunnen we een beetje in kaart brengen hoeveel er zijn en waar ze zitten. 

Geen opmerkingen: