Totaal aantal bezoekers

maandag 20 januari 2014

Jonge sperwers ringen in het Kocherbos

                                                                                                                                                   (foto niet door mij gemaakt)

Iedereen die in het Kocherbos wandelt heeft vast wel eens de restanten van duiven zien liggen, zo'n hele wolk veertjes, verder is er niet veel van over... hoogstwaarschijnlijk het werk van een sperwer, een prachtige roofvogel die broedt in het Kocherbos.

Als mooi vervolg op het vorige artikel nu een fotoserie van het ringen van de 5 jonge sperwers die afgelopen voorjaar in het Kocherbos geboren werden.
Er zijn maar een paar mensen in Nederland die roofvogels mogen ringen en Daan Buitenhuis is er een van, Daan is zelfs de enige die in heel Nederland mag ringen. Hij en Harry de Rooij van WERKGROEP ROOFVOGELS(link) kwamen dit voorjaar de sperwers ringen.

Lodewijk van Kemenade als Kocherbos 'beheerder' en ik mochten er bij zijn....Jilles Timmer, de Muiderbergse roofvogelkenner die het nest ontdekte kon er helaas niet bij zijn.
Weegschaal, liniaal, schrijfspullen en ringgereedschap worden klaargelegd. Er wordt volgens een vast protocol gewerkt.

Intussen begint Harry aan zijn klim, met alleen speciale ijzers aan zijn schoenen en een touw moet hij dit keer wel 11 meter omhoog en de hele tijd dat het meten, wegen en ringen duurt blijft hij boven in de zwaaiende boomtop.


De eerste 2 zijn met een boodschappentas aan een katrol naar beneden getakeld

Ze blijven heel rustig liggen en kijken je aandachtig aan, de ogen hebben nog een totaal andere kleur dan de volwassen exemplaren. 

Het volgende groepje van 3

Een kenner ziet het meteen, of het een mannetje of vrouwtje is en hoeveel dagen ze uit het ei zijn.. maar de officiele methode is eerst de vleugellengte meten, dan weet je hoe oud ze zijn, dan wegen, zo weet je al gauw de sexe want vrouwtjes kunnen bij dezelfde leeftijd al gauw een ons meer wegen. Je moet daarvoor ook wel even checken of ze niet een hele volle krop hebben. Deze jongen waren vanaf 23 dagen uit het ei, ze komen niet allemaal tegelijk uit en de eieren zijn natuurlijk ook niet allemaal op 1 dag gelegd.

De ring wordt natuurlijk aan de uiteindelijke grootte van de poten aangepast.

Dat wilde ik zelf natuurlijk ook wel even vasthouden!
De sperwerkuikens werden in een boodschappentas omlaag en omhoog gehesen..en daar komt Harry zelf weer naar beneden.Geen opmerkingen: