Totaal aantal bezoekers

zondag 23 maart 2014

Bloembollen bij het Echobos

2 weken geleden hebben we een wilgentenen hekje gevlochten om onze bloembollen een beetje tegen poepende en gravende honden  en er doorheen banjerende mensen te beschermen.
De gemeente had vorig jaar al het lelijke en gedeeltelijk kapotte plastic hekje vervangen door een meidoornhaagje dat nu ook al uit begint te lopen.


Najaar 2012 (zie blog uit die tijd) hebben we hier bij de beide ingangen van het Echobos 1400 bloembollen gepoot met hulp van tientallen inwoners en vrienden.
Het zijn 13 soorten stinzenplanten, voornamelijk bollen die niet van oorsprong uit Nederland komen maar die sinds de 18e eeuw gebruikt zijn bij de aanleg van parklandschappen in de Engelse landschapsstijl.
Deze soorten kunnen goed verwilderen en zich vermeerderen in Nederland als de omstandigheden goed zijn; kalkrijke bodem, zon in het voorjaar en schaduw in de zomer.
Omdat het Echobos ook een aangelegd landgoed was bij het landhuis Rustrijk vonden we het leuk hier een aantal bijzondere en soms ook gewoon geworden stinzenbollen te planten.
Van januari tot eind april zijn de bloeiende bollen te bewonderen en dit jaar zijn sommigen 2 maanden eerder uitgebloeid of in bloei dan vorig jaar door de lauwe winter. Nu zijn er een aantal op z'n mooist, dus neem eens een kijkje!
een mooie donkere soort blauw druifje

boshyacint


Holwortel staat nu in alle keurenschakeringen te bloeien onder de Florisboom

Ook zoiets gewoons als longkruid is een leuke aanvulling


Bosanemonen van dichtbij, hopelijk groeit dit uit tot een enorm plakkaat de komende jaren!holwortel

Maarts viooltje
De daslook staat nu nog in knop...ook dit is een beschermde plant.

Scilla

Winteraconieten, de eerste bloeiers in het voorjaar, zijn er al in januari bij, bloeiden vorig jaar in april nog maar zijn nu alweer anderhalve maand uitgebloeid. Hopelijk waren er insecten om ze te bestuiven.

Een grote plek bosanemonen die er al stond.

ook een hyacintensoort.. even uitzoeken welke ook alweer


De 2 soorten sneeuwklokjes zijn alweer een tijdje uitgebloeid.


 Bij de linkeringang hebben we ook 2 hazelaars geplant.


De  vogelmelk moet nog in bloei komen, deze soort staat op sommige plekken op de Brink ook in grote aantallen, heel bijzonder, dit is namelijk een soort die op de Rode lijst staat en beschermd is. Om die reden markeren we ze ook tegen de tijd dat er gemaaid wordt op de Brink.
De bloemen blijven gesloten op gure en zonloze dagen, over enkele weken bloeien ze..
De Florisboom staat op ontluiken, ga eens kijken bij de bosingangen en geniet dubbel van de lente!

En een update op 2 april, ondanks dat het geen optimale plek is voor de kivietsbloemen, staan er toch een aantal in bloei! Een witte vooraan bij de rechteringang is helaas al omgeknakt, ik hoop dat iedereen z'n honden er een beetje uit kan houden...ze zijn prachtig.


1 opmerking:

Anoniem zei

Geweldig wat jullie allemaal doen in Muiderberg en de foto's zijn ook altijd om te genieten.