Totaal aantal bezoekers

donderdag 31 oktober 2013

Krabbescheer naast de Meerkade

De afgelopen weken zijn de sloten in Muiderberg weer geschoond en het slootmaaisel is op de meeste plaatsen afgevoerd. Zoals al eerder beschreven is dit het beste om een schrale berm te krijgen waardoor je veel bloemen en interessante planten krijgt. Als er teveel plantenresten blijven liggen, werkt dat als bemesting en krijg je juist ruige soorten als riet, zuring en brandnetels.
Juist langs de Meerkade, de botanisch meest interssante weg in de gemeente, zou het goed zijn als het slootmaaisel afgevoerd zou worden. Om financiele redenen(slootmaaisel is nat, dus zwaar, dus duur in vervoer en afvoer) is helaas er toch voor gekozen om hier, in het oudste natuurgebied van Nederland het Naardermeer, het maaisel te laten liggen en te klepelen (fijnhakselen)

In een gedeelte van een sloot langs de Meerkade zit de rode lijstsoort krabbescheer, een bijzondere waterplant die aangeeft dat het water heel schoon is en die de waardplant is van de groene glazenmaker, een beschermde libellesoort.
 
Voor veel informatie over de krabbescheer en groene glazenmaker klik deze LINK

Deze krabbescheer is dus ook beschermd en waterschappen hebben beleid gemaakt om 50 tot 70% van deze planten te sparen bij het schoonmaken van de sloten, dit was tot dit jaar nog nooit gedaan in de gemeente Muiden. In overleg hebben we 5 stukken van een paar meter afgezet op gedeelten waar geen riet en andere planten stonden die de doorstroming zouden kunnen blokkeren.

Je ziet de hier al naar de bodem zinkende krabbescheer nog in de sloot zitten.





Toen ik aan kwam rijden voor een tussenstand was net de maaier aan de overkant bezig met het schonen van de rechterkant, ik kon hem aan de linkerkant de planten en plekken die ik had gemarkeerd laten zien. Hij wist van het feit dat er wel 50% mocht blijven staan, dit in overleg met een ecoloog van Waternet en de gemeente.
We hebben voor dit eerste jaar maar ongeveer 10% gemarkeerd in de hoop dat al naar gelang de terugkomst van de planten komende jaren samen met de gemeente en een ecoloog van Waternet een toekomstbestendig plan gemaakt kan worden. En eigenlijk zou hier dus zeker het slootmaaisel afgevoerd moeten worden!

Krabbescheer even op de kant gelegd.




Hier zien we tussen de zinkende krabbescheren ook nog flink wat pijlkruid met de kenmerkende pijlvormige bladeren, een bijzondere en zeldzame waterplant.

Een stuk gemarkeerd waar dus weinig andere waterplanten staan


Na het schonen hebben we een flink aantal planten teruggegooid.





Naast de krabbescheer was ook een enorme snoek het slachtoffer geworden. Dat zo'n groot beest in zo'n klein slootje zwemt!

Ook op een plek waar gemarkeerd was, werd helaas de sloot leeggeschept.

We hebben op die plek een aantal hopelijk nog niet verdroogde planten teruggegooid, die zinken meteen naar de bodem.
De rest is keurig netjes.....

Geen opmerkingen: