Totaal aantal bezoekers

zondag 1 december 2013

Broedvogelinventarisatie Kocherbos

Het piepkleine goudhaantje komt ook in het Kocherbos voor. Alle foto's in deze blog zijn van Frits Stoekenbroek zelf!

Sinds een paar weken staat de broedvogelinventarisatie van het Kocherbos online!
Muiderbergers Frits en Trudy Stoekenbroek hebben dit koude en natte voorjaar een aantal keren in alle vroegte aandachtig luisterend en kijkend volgens een vast protocol (SOVON methode) door het Kocherbos gelopen om eens te kijken wat daar nou zoal voorkomt...
Wij hadden de Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken (klik voor link website) gevraagd of ze niet eens in het Kocherbos wilden kijken omdat we zo vaak horen dat het toch niets voorstelt daar, dat het zo'n rommelig en verwaarloosd bos is....
Gelukkig heeft de vogelwerkgroep positief gereageerd en zijn Frits en Trudy en enkele anderen een aantal keer komen kijken en tellen.

Hier de link naar het onderzoek: Broedvogelinventarisatie

Iedereen was heel enthousiast over de enorme vogelrijkdom van het Kocherbos.
Ransuil en groene specht zijn vogels van de rode lijst en verder broeden er ook sperwers, bosuilen en buizerds! Heel bijzonder al deze roofvogels bij elkaar. 
Over de sperwers en het ringen van de jongen komt er een apart stuk.
We kunnen Frits en Trudy, gewapend met camera met flinke lens, verrekijker en goed gehoor regelmatig door het dorp zien lopen en ik vond het leuk om ze te leren kennen en ze te vragen naar hun beweegredenen om deze klus te doen.
Het zijn echte Amsterdammers en jeugdliefdes van elkaar maar ze hebben al lang geleden ook hun hart verloren aan Muiderberg omdat de natuur, het buitenzijn en het surfen op het IJsselmeer trok.
Al 43 jaar trekken ze er samen op uit; wandelen, fietsen, kamperen, het liefst in alle eenzaamheid en onder primitieve omstandigheden met een kompas naar de Noordkaap.
Hier boven de poolcirkel redden ze zich met water uit beekjes, zelf gevangen forellen en bessen, alleen aan paddestoelen hebben ze zich nooit gewaagd. Overnachten doen ze in schuilhutten en achtergelaten bosarbeidershuisjes.
Aan deze avontuurlijke reizen kwam een eind door de ramp bij Tsjernobil, waardoor het water besmet werd en vanaf toen hebben ze jaren door Spanje gereisd.
Frits was een zeer fanatiek marathonloper, fietser, bergbeklimmer en kliminstructeur maar heeft een aantal ernstige ongelukken door moeten maken. Dit heeft gezorgd dat hij het een stuk rustiger aan moest doen.
Van de nood werd een deugd gemaakt en in combinatie met Trudy's goede gehoor zijn ze zich steeds meer gaan interesseren voor vogels en de liefde voor fotograferen werd daar een verlengstuk van. 
Een jaar of 7 geleden werden ze lid van de Vogelwerkgroep en ze worden gezamenlijk steeds fanatieker. Frits is ook degene die de ijsvogels rond Muiden, Muiderberg en Naarden in de gaten houdt, de nestplaatsen onderhoudt en binnenkort begint met het maken van een oeverzwaluwwand.

Wat is het toch leuk om zulke gepassioneerde en getalenteerde mensen tegen te komen in het dorp!
Frits en Trudy, heel erg bedankt voor jullie inventarisatie en succes met de ijsvogel- en oeverzwaluwprojecten!

Hieronder nog een aantal van de foto's van Frits.
 
Torenvalk

Rietzanger 

Blauwborstje

IJsvogel met prachtig verlichte vis

Wel 3 legsels per jaar moeten de ouders zien groot te brengen. De koude winters van de afgelopen jaren hebben veel slachtoffers gemaakt, op bevroren sloten kunnen ze niet vissen. Daarom zijn er in koude winters regelmatig meerdere ijsvogels te zien bij de niet bevriezende kwelwatersloot naast het voetbalveld.

Kauwtje, een bekende verschijning in het dorp


Buizerd, broedt ook in het Kocherbos


 Avondrood boven het Naardermeer

Roodborstje

Staartmeesje, bezoekt in hele groepen onze achtertuinen

Torenvalk

2 opmerkingen:

Pieter en Maartje Doorn zei

Hoi Frits en Trudy, wat een leuk verhaal en mooie foto's. Ga zo door!!! groetjes Pieter en Maartje.

Sandra Deuling zei

Wat een ongelooflijk prachtige foto's.. word je even stil van!